El 13 de febrer, en el marc de la Mobile Week d’Igualada vaig participar com a ponent en la taula sobre el poder, el paper de les dones en la tecnologia.
És veritat que el pes de les dones en les carreres STEAM és del 30% aproximadament, per tant hi ha un biaix negatiu. Quan em pregunten què caldria fer per augmentar aquests percentatges, parlo de diferents coses:
Informar, divulgar i predicar amb l’exemple.
Segur que hi ha nenes, noies, a qui els agrada les matemàtiques, que somien en que construiran grans edificis, que potser inventaran una vacuna o que contribuiran en la sostenibilitat del planeta.
La tecnologia com a eina per a transitar en diferents posicions en la nostra vida laboral.
La nostra vida laboral s’allarga i amb les noves generacions que abracen el canvi, el fet de que tinguem coneixements en tecnologia, afavorirà sens dubte, que els trànsits que fem de llocs de treball siguin més fàcils i s’obrin més possibilitats.
Les creences.
Hi ha un treball a fer com a dones en relació a les creences limitants que puguem tenir. Si una noia no vol estudiar cap carrera STEAM, que sigui perquè no vulgui, perquè no li apassioni, no per fruit d’una por.
De la mateixa manera, s’ha de treballar les creences que tenim a nivell de societat. Associem el rol de dona al de cuidadora.
Lideratge femení o masculí.
Jo no crec en lideratges masculins o femenins, crec en les persones i el seu desenvolupament personal. Per a liderar altres persones, primer ens hem de saber liderar a nosaltres mateixos i això requereix que ens treballem. Sempre.
La tecnologia com a eina inclusiva.
La generació millennial són natius digitals i la Z innats digitals. La tecnologia forma part del dia a dia d’aquestes generacions, sens dubte és un factor inclusiu.